Sygdomsbeskrivelser
Sygdomsbeskrivelser
Grå stær (katarakt), generel information om tilstanden
Grå stær er en uklarhed i øjets linse, som kan medføre:
- nedsat syn (både læse- og afstandssyn)
- blændingsgener
- tiltagende nærsynethed (myopi)
- dobbeltsyn
- dårlig fokuseringsevne
Den almindeligste årsag til grå stær i Danmark er alder, men også rygning spiller en stor rolle.
Grå stær kan endvidere fremskyndes af en række sygdomme. De vigtigste er:
- Sukkersyge
- Andre alvorlige øjensygdomme som for eksempel regnbuehindebetændelse
- Alvorlige øjenskader
Undersøgelse ved øjenlægen:
Øjenlægen stiller diagnosen ved undersøgelse i en spaltelampe, hvor han kan vurdere graden og arten af grå stær. Forinden er der lavet en synstest og pupillen er udvidet med øjendråber. Eventuelle andre synsforringende lidelser (feks sygdomme i nethinde og hornhinde) bliver taget med i den totale vurdering om den grå stærs betydning for
synet og dermed hvorvidt en operation kan afhjælpe problemet.
Operationsindkation:
Hvis øjenlægen vurderer, at der er operationsindikation, vil operation blive tilbudt, enten ved:
- henvisning til hospitalet mhp. forundersøgelse og evt. operation i offentlig regi. For borgere i Region Hovedstaden vil det foregå på Glostrup Hospital.
- privat operation hos os i Nordsjællands Øjenklinik indenfor få uger. I så fald gennemføres forundersøgelsen med det samme og du slipper for et forundersøgelsesbesøg på sygehuset inkl. transport frem og tilbage. Alle efterkontroller foregår således også i vores klinik i velkendte rammer. Vi gør en ære i at tilbyde dig et forløb som er tilpasset, bekvemt og behageligt for dig. Medlemmer af sygesikringen Danmark kan få op til 85% af operationsudgiften dækket. Spørg os gerne om detaljerne.
Udvidet frit sygehusvalg
Udvidet frit sygehusvalg betyder, at du har ret til at blive udredt, undersøgt eller behandlet på et privathospital, hvis du skal vente mere end 30 dage.Du kan læse mere på www.sundhed.dk.
Behandling:
Operationen foregår i lokalbedøvelse og er smertefri fraset en kortvarig svie i forbindelse med bedøvelsesdråberne gives. Den tager typisk 15-20 minutter. Ved operationen laves et lille hul i øjet. Den naturlige linse knuses med ultralyd og suges ud i småstykker. Den naturlige linse ligger i en kapsel. Kapslen efterlades i øjet og udnyttes til at holde den nye plastiklinse, som isættes, på plads. Efter operationen skal man dryppe det relevante øje med øjendråber i et par uger for at undgå inflammation. Omtrent tre uger efter operationen kommer man til kontrol i hos sin egen øjenlæge.
Postoperativt vil synet være sløret i nogle timer, måske også til næste dag. Der er normalt, hvis man efter operationen oplever let irritation, tåreflåd og grusfornemmelse i øjet. Det kan også være lidt rødt og man kan til tider have lette smerter lige efter operationen, som hurtigt aftager.
Komplikationer:
Generelt kan man sige at risikoen for komplikationer er ca 1% og at de fleste komplikationer kan håndteres, således at man ikke ender med en væsentlig synsforringelse. Komplikationer med væsentlige varige mén er meget sjældne.
Hvad er betændelse i øjenlågsranden og hvordan opstår den?
Betændelse i øjenlågsranden kan skyldes dårlig kirtelfunktion, bakterier, allergi (fx. mascara) eller en kombination af disse. Ofte finder man ikke den direkte årsag. Lidelsen er almindelig, ofte tilbagevendende og forekommer hos både unge og ældre.
Hvad er symptomerne?
Symptomerne er varierende men kan inkludere svie, kløe, grusfornemmelse og tåreflåd. Nogle gange klistrer øjnene sammen og øjnene kan være røde. Der kan være læsebesvær p.g.a tåreflådet. Øjenlågskanterne kan være røde, hævet og dækket af skæl. Øjenvipperne (cilierne) bliver nogle gange tynde og falder ud ved langvarig betændelse.
Behandling
Betændelse i øjenlågsranden er oftest en livsvarig tilstand, som kræver at man passer og plejer sine øjne omhyggeligt. Husk at vaske hænder før og efter behandlingen. Behandlingen er simpel og består i øjenlågs- og øjenvippetoilette:
- Øjenlågskanter og øjenvipper vaskes med lunkent vandhanevand og vatrondel eller lille gazetampon. Begynd med at lægge en varm og våd vatrondel eller vaskeklud ovenpå øjenlågene i 1-2 minutter. Dette gør indholdet i øjenlågets kirtler lettere at udtømme. Det kan være en ide at sidde ned i denne periode.
- Luk øjnene let og masser nu øjenlågskanterne blidt med en varm og våd vatrondel i cirkelbevægelser i ca 1 minut
- Træk herefter ud i ydre øjenkrog, herved fremstår øjenlågskanten og øjenvipperne bedre, og er lettere at afvaske.
- Nu afvaskes der fra den inderste øjenkrog og ud. Husk både øvre og nedre øjenlågskant, svarende til hvor øjenvipperne vokser ud. Der afvaskes én gang med hver vatrondel / gazetampon. Gentag til alle synlige skæl, pus skorper er væk.
- Til sidst indsmøres øjenlågskanter og øjenvipper med en salve, hvis en sådan er ordineret af lægen. Klem lidt salve ud på en vatrondel/gazetampon. Træk ud i yderste øjenkrog som før, og smør salven grundigt ind i øjenlågskanterne. Der må gerne komme salve ind i selve øjet.
Hvor ofte skal øjenlågs- og cilietoilette foretages?
Det anbefales at foretage behandlingen morgen og aften som minimum.
Vær opmærksom på at blefarit oftest er en livsvarig tilstand, så gør det til en vane at rense øjenlågskanterne. I perioder hvor det er meget slemt kan lægen evt. udskrive en omgang salve og/eller dråbe behandling.
Kunstig tårevæske
Udover rensning er det meget vigtigt at bevare en god tårefilm med kunstig tårevæske som fås i håndkøb, mindst 4 gange dagligt.
Hvad kan man ellers gøre?
- Indtagelse af fiskeolie (f.eks. kapsler) har vist at have en positiv effekt på kirtelfunktionen i øjenlågene. Det er et kosttilskud som kan anskaffes i håndkøb.
- I meget slemme tilfælde kan lægen tilbyde en recept på langvarig tabletkur med medicin (tetracyclin)
Oplever du en forværring i de eksisterende symptomer du henvendte dig med eller måske helt nye symptomer eller eventuelt komplikationer eller manglende bedring af en given behandling, bedes du snarest kontakte os igen så vi kan hjælpe dig. Ved akutte problemer udenfor klinikkens åbningstider henvises til nærliggende øjenlægepraksis eller 1813.