Betændelse i øjenlågsranden (blefarit)

Hvad er betændelse i øjenlågsranden og hvordan opstår den?

Betændelse i øjenlågsranden kan skyldes dårlig kirtelfunktion, bakterier, allergi (fx. mascara) eller en kombination af disse. Ofte finder man ikke den direkte årsag. Lidelsen er almindelig, ofte tilbagevendende og forekommer hos både unge og ældre.

Hvad er symptomerne?

Symptomerne er varierende men kan inkludere svie, kløe, grusfornemmelse og tåreflåd. Nogle gange klistrer øjnene sammen og øjnene kan være røde. Der kan være læsebesvær p.g.a tåreflådet. Øjenlågskanterne kan være røde, hævet og dækket af skæl. Øjenvipperne (cilierne) bliver nogle gange tynde og falder ud ved langvarig betændelse.

Behandling

Betændelse i øjenlågsranden er oftest en livsvarig tilstand, som kræver at man passer og plejer sine øjne omhyggeligt. Husk at vaske hænder før og efter behandlingen. Behandlingen er simpel og består i øjenlågs- og øjenvippetoilette:

  • Øjenlågskanter og øjenvipper vaskes med lunkent vandhanevand og vatrondel eller lille gazetampon. Begynd med at lægge en varm og våd vatrondel eller vaskeklud ovenpå øjenlågene i 1-2 minutter. Dette gør indholdet i øjenlågets kirtler lettere at udtømme. Det kan være en ide at sidde ned i denne periode.
  • Luk øjnene let og masser nu øjenlågskanterne blidt med en varm og våd vatrondel i cirkelbevægelser i ca 1 minut
  • Træk herefter ud i ydre øjenkrog, herved fremstår øjenlågskanten og øjenvipperne bedre, og er lettere at afvaske.
  • Nu afvaskes der fra den inderste øjenkrog og ud. Husk både øvre og nedre øjenlågskant, svarende til hvor øjenvipperne vokser ud. Der afvaskes én gang med hver vatrondel / gazetampon. Gentag til alle synlige skæl, pus skorper er væk.
  • Til sidst indsmøres øjenlågskanter og øjenvipper med en salve, hvis en sådan er ordineret af lægen. Klem lidt salve ud på en vatrondel/gazetampon. Træk ud i yderste øjenkrog som før, og smør salven grundigt ind i øjenlågskanterne. Der må gerne komme salve ind i selve øjet.

Hvor ofte skal øjenlågs- og cilietoilette foretages?

Det anbefales at foretage behandlingen morgen og aften som minimum.

Vær opmærksom på at blefarit oftest er en livsvarig tilstand, så gør det til en vane at rense øjenlågskanterne. I perioder hvor det er meget slemt kan lægen evt. udskrive en omgang salve og/eller dråbe behandling.

Kunstig tårevæske

Udover rensning er det meget vigtigt at bevare en god tårefilm med kunstig tårevæske som fås i håndkøb, mindst 4 gange dagligt.

Hvad kan man ellers gøre?

  • Indtagelse af fiskeolie (f.eks. kapsler) har vist at have en positiv effekt på kirtelfunktionen i øjenlågene. Det er et kosttilskud som kan anskaffes i håndkøb.
  • I meget slemme tilfælde kan lægen tilbyde en recept på langvarig tabletkur med medicin (tetracyclin)